„Единна хармония, цвят и музика“ с Димитър Христов

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Възможно ли е да изсвириш фотография, картина или друго изображение?

В тази лекция Димитър Христов ще ни разкаже за своя разработка, която превръща изображенията в музика.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/6″][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_single_image image=“1587″ img_size=“400×566″ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_single_image image=“1588″ img_size=“400×566″ alignment=“center“][/vc_column][vc_column width=“1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text]Лекцията „Единна хармония – цвят и музика“, която Димитър Христов ще изнесе на 20-ти септември 2019 по време на Фотоваканция ще ни поведе в едно изключително изследване на паралелите между изображенията и музиката. В резултат на дълго изучаване на двете форми на артистично изразяване, Димитър открива общи черти между цветовете и музикалните тонове.

Той успява да създаде мобилно приложение, което да превръща всяко изображение в музикални акорди, които да могат да бъдат изсвирени.

Очаква ни една вечер, в която ще чуем как звучи фотографията.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=“За лектора“][/ultimate_heading][vc_empty_space][vc_separator][vc_empty_space][vc_column_text]Димитър Христов е носител на редица награди и отличия в областта на графичния и уеб дизайн и дигиталната графика. Негови фотоси са публикувани в редица престижни световни издания, а сред множеството корици на книги, дело на Христов, са и бестселър “The One Dollar Horse“ на Лоурен Ст. Джоан и емблематичната поредица „Черният жребец“ на Уолтър Фарли. Като автор на завладяващи фотографии, свързани с конете и конния спорт, той е част от световния елит фотографи на конна тематика.

„Казвам се Димитър. Роден съм във Варна. Изучавах изобразителни изкуства, а в Националната художествена академия завърших Рекламен дизайн. Занимавам се с графичен и уеб дизайн. Освен семейството, другият ми свят е обсебен от рисуването и фототрафията. Започнах да снимам като студент – лентовата Минолта, моят пръв фогоапарат, подарък от баща ми, беше добър помощник в курсовите ми работи. И постепенно се пристрастих…

Обичам да улавям движението, да снимам неща, които сам създавам, маски и костюми… мода, в по-екстравагантна светлина, хора… Обичам природата и използвам всеки свободен час, за да откривам нови красиви места, пълни с живот, които да съхраня в паметта на своя фотоапарат.

Но голямата ми страст са конете. Първата ни среща се състоя преди 18 години, на състезание по прескачане на препятствия. Беше влюбване от пръв поглед. От тогава снимам тези прекрасни същества, вплели мистика и грациозност, навсякъде из България. И не само в България. Обожавам състоянието на покой и устрем, силата и нежността, играта и предаността, сливането с ездача, онова чувство на свобода и приятелство, с което конете ни даряват от древни времена. Неизменно. В работата си с тях обичам да експериментирам, смесвайки изразните средства на фотографията и ирационалността на живописта, за да покажа по-пълнокръвно онази магична приказност, която конете притежават.

През годините подредих няколко самостоятелни изложби с фотографии на коне, успях да издам два албума посветени на Конете, а водещи европейски и американски издателства избраха мои кадри на коне за корици на свои издания. Най-хубавото в работата на фотографа е това, че красивото, характерното, заслужаващото да бъде запечатано във фотоапарата чака навсякъде около нас и е необходимо само да си там, и да го видиш, за да направиш е д и н с т в е н и я кадър. Аз продължавам да търся…“

www.54ka.org[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]