ФОТОГРАФИЯТА КАТО ИГРА

работилница със

СТАНКА ЦОНКОВА – УША

4 септември

х-л Журналист, к.к. Златни Пясъци

Свикнали сме фотографията да изглежда по определен начин, да следва определени естетически и идейни направления. Тази работилница ще предизвика разбиранията ни и ще разшири понятията ни за това какво може да бъде фотографията. Оставете апаратите и се подгответе да се цапате, да режете, да рисувате – накратко – подгответе се за ден пълен с екперименти и неочаквани резултати.

ЗА СТАНКА ЦОНКОВА – УША

http://www.ushata.com/

Тя има богат опит в изследване на фотографския език като съвременна визуална медия. Експериментите с фотографски химикали, процеси и материали ѝ дават свободата да разшири границите на специфичното предназначение на фотографията като документ, отразяващ действителността такава, каквато е.
Нейни творби са притежание на Национална библиотека – Париж; Музей „Елизее” – Лозана; Галерия „Шадай” – Токио, Японска Фондация; Zental und Landesbibliothek – Берлин; НХГ – София; частни колекции в САЩ, Япония, Франция, Англия, Германия и др.
Ето и няколко думи от нея:
„Естествената цел на всяко търсене е намирането. Експериментът и експериментирането като опит се осмислят едва тогава, когато са престанали да бъдат цел, а стават средство, израз на житейско, творческо, естетическо и концептуално развитие, изчистено от излишни изразни средства. Комбинирането на изображения е резултат на дълбока потребност от изследване и създаване на единен, цялостен образ на вътрешния ми живот- търсения, лутания,страсти,разочарования,емоции и мечти…Фотографията винаги е била искрен, интимен, съзнателен акт за анализиране и осмисляне на собствените ми преживявания и отговорността от споделянето им.“

ОПИСАНИЕ 

Целта на работилницата е да разшири творческия потенциал на фотографията като визуално изразно средство. Правенето на диапозитиви от налични материали и използване на съществуващи такива е задача, която “отключва”  въображението за нови предизвикателства и дава възможност за множество интерпретации – като фотографски негатив, прожекция и видео.

Участниците правят ръчно направени диапозитиви с подръчни материали: маркери, бои, различни материи и прозрачни материали, които  могат да видят на стената прожектирани веднага след създаването им. Когато изображенията идват от два/ или повече/  диа-проектора, те се преливат едно в друго и създавават усещане за движение. По този начин заснети на видео те биха могли да се използват като допълнителна пространствена-  визуална инсталация. От друга страна всяка от направените картини може да бъде възпроизведена като хартиено копие или негатив.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Работилницата е включена в цената на пакетите за участие във Фотоваканция. Могат да се включат и външни участници. За целта те трябва да заплатят таксата за участие за един ден на Фотоваканция в размер на 40 лв. и предварително да попълнят регистрационната форма на тази страница.

Форма за регистрация за участие в уъркшопа "Фотографията като игра"