„Истории в протрети“ с Иво Данчев

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Автор: Иво Данчев/ EOS 5D / EF 24-70mm f/2.8L USM

По дефиниция портретът е  художествено и артистично изображение на човек в статично положение. Най-важното при портрета е лицето и неговото изражение. Целта е не само да се пресъздаде външна прилика с модела, но и да се улови душевното му състояние и да се предаде характера му.

Всеки портрет представлява една своеобразна среща с модела, която цели да разкаже историята му. Дали моментни или житейски истории от ежедневието, Иво Данчев успява по-уникален начин да ги улови и ни ги разкаже без думи.

По време на Фотоваканция, Иво ще ни разкаже най-интересните си истории в портрети и как е успял да предразположи героите  им, за да улови духа и емоциите.

Кой е Иво Данчев?

Иво е доста интересен човек. От дете обожава природата, животните, коренните народи и приключенията и постоянно ги изобразява в рисунки. Завършва гимназия с големи усилия, защото не понася да стои затворен в училище и няма интерес към повечето предмети. През деветнадесетата си година служи като граничар, а после следва „Педагогика на Изобразителното изкуство“ в СУ. Паралелно с това е планински водач и доброволец за опазване на природата. През 2007 г., когато е на 28, хваща първия си фотоапарат в ръка – EOS 350D, за да снима дейностите по проекта за защита на хищните птици, който ръководи по това време.

След всяко свое пътуване се връща с куп снимки, част от които изпраща за участие в различни конкурси. Така, след време, талантът му е забелязан от екипа на списание National Geographic. Следват многобройни корици и публикации в българското издание и най-добри локални материали на месеца за всичките издания по света.
Няколко години по-късно завършва и магистратура “Плакат и Визуална комуникация” в Национална Художествена Академия и става арт-директор на списанието. През 2015 Иво напуска София, за да живее в Родопите, както винаги е мечтал и откъдето произхожда.

През това време постиженията му във фотографията  изглеждат така:

2012 – “Индианско лято” самостоятелна изложба;

2012 – награда “Черноризец храбър”;

2011 – “БГ Прес Фото” специална награда за фотоесе;

2011 – Стипендия от Комисия “Фулбрайт” и “Тръст за гражданско общество в централна и източна Европа”;

2011 – “Photocrati Fund” САЩ, почетно споменаване;

2008 – “Lumix Awards” България, голямата награда за фотоесе;

2008 – Canon България “Снимка на годината”, Номинация в категория фотоесе;

 

Последните проекти, по които работи Иво също са изключително интересни, пример е документирането на живота и хората в сливенския квартал Надежда, за който ще разберем повече на 22-ри Септември от 20:00 ч.

Повече от неговата работа може да намерите на: https://evodanchev.com/

 

Събитието се реализира с подкрепата на Canon България.

Canon Bulgaria[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]